Zapytani o rodzaje hortensji, zapewne wymienimy bukietową i ogrodową. Jednak istnieje inny, zdecydowanie mniej znany podział. Chodzi o kategorie hortensji ciętych – „Fresh” i „Classic”.
Hortensje należą do najbardziej lubianych roślin ozdobnych. Symbolizują wdzięczność, uosabiają piękno i wdzięk. Emanują obfitością, dzięki bogactwu pełnych, kulistych kwiatów i soczyście zielonym liściom. Zdobią ogrody, tarasy i balkony, a także – w wersji doniczkowej – domy i mieszkania.
Uwielbiane przez florystów cięte hortensje z kolei sprawdzają się zarówno w bukietach, jak i w różnych aranżacjach na wiele okazji. Dostępne są niemal cały rok.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że te kwiaty występują w dwóch kategoriach, „Fresh” i „Classic”. W czym tkwi różnica pomiędzy nimi? W kolorze kwiatów, o którym decyduje hodowca, wybierając moment ścięcia.
Hortensje cięte „Fresh”
Hortensje z kategorii „Fresh” to kwiaty, które ścina się w ich pierwotnym, „czystym” kolorze: białym, zielonym, różowym, niebieskim lub fioletowym. Tak właśnie będą wyglądać w bukiecie lub innej aranżacji florystycznej.
U hurtowników dostępne są zwykle w okresie od marca do października.
Świetnie sprawdzają się w bukietach okolicznościowych i w dekoracjach na chrzciny, komunię, ślub czy wesele. Wspaniale podkreślają eteryczność wiosny i energię lata.
Hortensje cięte „Classic”
Natomiast hortensje, których nie ścięto na tym etapie, podczas dalszego kwitnienia na krzewie będą zmieniać barwę!
Oryginalny kolor ich płatków wymiesza się z różnymi odcieniami zieleni. Po zakończeniu procesu przebarwiania zazwyczaj pozostają w jesiennym odcieniu czerwieni, doskonale wpisując się w melancholijną poetykę tej pory roku.
Kwiaty ścięte już po takiej przemianie klasyfikowane są jako „Classic” i odgrywają pierwszoplanową rolę w niezwykle malowniczych bukietach sezonowych.
Niebawem na portalu pokażemy więcej florystycznych pomysłów na wykorzystanie kwiatów z obu kategorii.
Fot. HydrangeaWorld.com
Redakcja Zakochaniwkwiatach.pl, portalu miłośników florystyki, kwiatów, roślin i ogrodów.