W dniach 13-14 lipca br. kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach. Będzie można ich skosztować podczas 9. Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Patronat medialny nad tym wydarzeniem objął portal Zakochaniwkwiatach.pl.
Tegoroczna, 9. edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się pod hasłem „Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze”, gdyż jego tematem przewodnim będzie róża.
Kwiatowa Kuchnia
Sercem festiwalu za każdym razem jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się wykwintne potrawy z kwiatów wyhodowanych w ogrodach Hortulus, uprawianych w sposób ekologiczny. W daniach nie zabraknie róż, które serwowane będą pod każdą postacią. Propozycje przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować, a o to, by pojawiły się w nich tylko kwiaty jadalne, zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.
Porady ogrodnicze
W czasie festiwalu swoją fachową wiedzą podzielą się z przybyłymi do Dobrzycy gośćmi specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym, jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować. Na stoisku firmy będzie można zakupić pełną gamę nasion, w tym kwiatów jadalnych. Najmłodsi goście będą mogli wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika.
Kuchnia Kosmetyczna
W lipcowy weekend kwiaty staną się składnikiem nie tylko dań, ale również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi uczestników festiwalu Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna pokaże, jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki.
Carving i pokazy florystyczne
W trakcie wydarzenia nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się bowiem pokazy oraz warsztaty carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Z kolei fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykłe kompozycje z kwiatów jadalnych, wykonywane podczas pokazów florystycznych oraz prace przygotowane w ramach konkursu florystycznego. Florystyka będzie towarzyszyła gościom festiwalu przez cały czas jego trwania, pojawiając się w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktorka florystyki, mistrzyni w tym zawodzie, międzynarodowa sędzia florystyki.
Stoiska wystawiennicze
Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje wiele firm nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.
Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus
Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach. W Ogrodach Hortulus Spectabilis warto spędzić cały dzień. Po wrażeniach, jakie zapewni festiwal, można udać się na spacer i zrelaksować w ogrodzie. Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 20 ha ogrodów o różnym charakterze. Można podziwiać tu rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa. Warto to zobaczyć! W imieniu organizatora serdecznie zapraszamy miłośników roślin i koneserów kwiatowej kuchni.
Zdjęcia: materiały organizatora
Przez 18 lat redaktorka prowadząca fachowych czasopism florystycznych („Katalog Florysty”, „Florysta”, „Kwiaty do Ślubu”, „Ślubne wiązanki i dekoracje” oraz „Florystyka Funeralna”). Autorka kilku tys. artykułów i wywiadów. Pełne bio.