Zakochaniwkwiatach.plZakochaniwkwiatach.plZakochaniwkwiatach.plZakochaniwkwiatach.pl
  • patronaty
  • o portalu
  • redakcja
  • współpraca

Smak, natura i sztuka – relacja z 10. edycji Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych [NASZ PATRONAT]

18 lipca 2025

Udostępnij artykuł

Share on FacebookShare on PinterestShare on WhatsAppShare on Email

W dniach 12–13 lipca 2025r. Ogrody Hortulus Spectabilis ponownie zamieniły się w niezwykłą przestrzeń, gdzie piękno natury spotkało się z kulinarną kreatywnością. Tegoroczna, jubileuszowa edycja Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbyła się pod hasłem „Kwiaty jadalne podano na Monte Fiori” i zgromadziła miłośników ogrodnictwa, zdrowego stylu życia, pasjonatów kulinariów i florystyki z całej Polski.
Dwa dni pełne kwiatowych inspiracji upłynęły na degustacjach, warsztatach, pokazach i prelekcjach. Kwiaty zagościły nie tylko na talerzach, ale i w kosmetykach, dekoracjach, biżuterii oraz… na sukniach!

Rekord Polski – największa zupa z kwiatów liliowca!
Bez wątpienia jednym z największych wydarzeń festiwalu było ustanowienie Rekordu Polski w kategorii największej zupy z kwiatów jadalnych. Bohaterem dnia został liliowiec, którego aż 21,6 kg trafiło do wielkiego garnka! Zupę przygotował Szef Kuchni Festiwalowej – Mariusz Siwak, wspólnie z niezastąpionymi paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Mścic. Łącznie powstało ok. 130 litrów aromatycznej zupy, ale żeby rekord został zatwierdzony, musiała ona… zniknąć całkowicie! Dzięki zaangażowaniu gości, którzy chętnie ustawili się w kolejce, zupa została zjedzona do ostatniej kropli. To było nie tylko kulinarne osiągnięcie, ale i piękny przykład wspólnego celebrowania smaku i pasji do natury.

Kwiaty w kuchni – sałatki, makarony, sushi
Kwiatowe dania nie kończyły się na zupie! Szef Kuchni Mariusz Siwak serwował również sałatki i makarony kwiatowo-warzywne, które zachwycały smakiem, kolorami i świeżością składników.

Kwiatowa kuchnia wege – natura na talerzu oraz kwiatowe sushi i wege pierogi
Festiwalowa kwiatowa kuchnia wege to prawdziwy hit! Kacper Rudzki, szef kuchni wegetariańskiej, przygotowywał na żywo rolki sushi z dodatkiem kwiatów jadalnych. Podczas swoich pokazów scenicznych opowiadał o historii sushi, różnych jego odmianach oraz zdradzał sekrety przygotowania domowego sushi w wersji kwiatowej. Pierogi z różnymi nadzieniami, m.in. słodkie z różą, lawendą, nagietkiem i pysznogłówką, podbiły serca smakoszy. Chrupiące kwiaty w tempurze, kiszone liliowce i patisony to kolejne niespodzianki, które rozsmakowały przybyłych na wydarzenie gości. Festiwalowa kuchnia roślinna zachwycała nie tylko smakiem, ale też kolorami i aromatami. Kwiaty jadalne połączone z warzywami i ziołami tworzyły dania, które były równie piękne, co smaczne.

Edukacja i prelekcje: od kwiatożerstwa po ogrody ziołowe
Wiedzą o kwiatach i ich zastosowaniu kulinarnym dzieliła się dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek o kwiatach jadalnych. W serii swoich prelekcji poruszyła następujące tematy: jakie kwiaty są jadalne, jak je zbierać i przetwarzać, które gatunki są najpopularniejsze w różnych częściach świata, jak smakują różne kwiaty i jak najlepiej je łączyć.
Równolegle trwała edukacja ogrodnicza, prowadzona przez specjalistów z firmy W. Legutko. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach „Małego Ogrodnika”, podczas których samodzielnie sadziły zioła i kwiaty jadalne. Dorośli z kolei poznawali tajniki zakładania i pielęgnacji ogrodów warzywno-ziołowych oraz rabat kwiatowych.

Florystyka, sztuka, która zachwyca
Gościem specjalnym wydarzenia była prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska, międzynarodowy sędzia florystyki i mistrzyni w zawodzie florysta. Na scenie tworzyła niezwykłe bukiety, kompozycje i kwiatową biżuterię, oczywiście z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Pani Profesor zdradziła także wiele cennych wskazówek, m.in. jak przedłużyć trwałość kwiatów ciętych. W festiwalowych konkursach florystycznych uczestniczyli zarówno pasjonaci, jak i amatorzy. W sobotę tematem była „kwiatowa suknia”. Powstały wyjątkowe projekty, które oczarowały jury. W niedzielę uczestnicy tworzyli bukiety i kapelusze inspirowane włoskim stylem z nawiązaniem do tradycji i sztuki Italii.

Carving – sztuka rzeźbienia w owocach
Na scenie głównej wystąpił również Grzegorz Gniech, mistrz świata w carvingu. Podczas pokazów zaprezentował mistrzowskie techniki rzeźbienia i stworzył prawdziwe dzieła sztuki z arbuzów i innych owoców.
W niedzielę przygotował coś absolutnie wyjątkowego czego jeszcze nie było: połączenie owoców z kwiatami jadalnymi – w tym lawendą, różą, begonią i pysznogłówką. To premierowe dzieło zachwyciło wszystkich gości. Uczestnicy mogli również spróbować własnych sił w carvingu, oczywiście pod okiem mistrza!

Przeczytaj też:  Festiwal Róż w Łasku [NASZ PATRONAT]

Naturalna pielęgnacja z kwiatów i ziół
Na miłośników kosmetyki naturalnej czekała „kuchnia kosmetyczna” z Katarzyną Majewską. W jej pokazach można było nauczyć się, jak przygotować różane pesto do pielęgnacji twarzy, eliksiry kwiatowe do włosów i inne jadalne kosmetyki domowej roboty. Na stoisku Katarzyny Majewskiej można było również skorzystać z indywidualnych porad pielęgnacyjnych.

Joga Muzyka i Harmonia podczas Festiwalu Kwiatów Jadalnych
W sobotę Agnieszka Nowak poprowadziła delikatną praktykę jogi, otulając uczestników łagodnym ruchem i ciszą. Później odbył się koncert relaksacyjny z gongiem, misami i dźwiękami 432 Hz, który pozwolił całkowicie odprężyć się i odpłynąć… W niedzielę Daria Rakoczy porwała obecnych na lekką i radosną gimnastykę dla ciała i głowy. Było dużo uważności, uśmiechu i dobrej energii! A po niej: kolejna dźwiękowa podróż z tongue drumem, dzwonkami Koshi i śpiewem, która pozwoliła zakończyć ten weekend w stanie błogiego spokoju.

Spacer przez kwiatowe ogrody
Architekt krajobrazu Joanna Lisiecka poprowadziła uczestników w plener Ogrodów Hortulus Spectabilis, gdzie podczas spaceru odwiedzili m.in.: Warzywnik Kwiatowy, Ogród w smaku lila-róż, Ogród Lawendowy,
oraz Ogród Orientalny.Podczas tych inspirujących prelekcji plenerowych goście poznali zasady łączenia roślin, planowania ogrodu, a także tworzenia kompozycji ziołowo-kwiatowych – użytkowych i dekoracyjnych zarazem.

Letni Bar Piwonia – dla miłośników konkretnych smaków
Choć kuchnia kwiatowa zachwycała lekkością i kolorem, to w festiwalowym menu nie zabrakło również czegoś dla mięsożerców! Festiwalowy bar Piwonia był kulinarną przystanią dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków z ognia. Grill masterzy serwowali aromatyczne mięsa, szaszłyki i kiełbasy prosto z rusztu, wszystko w towarzystwie autorskich musztard oraz keczupów z cukinii i dyni. Wielkim powodzeniem cieszyła się także legendarna pajda ze smalcem i kiszonymi liliowcami – smak, którego nie da się zapomnieć!

Wystawcy z branży ogrodniczej i rolniczej
Podczas tegorocznego Festiwalu odwiedzający mieli okazję zapoznać się z bogatą ofertą wystawców z branży ogrodniczej i rolniczej. Wśród nich znaleźli się m.in. Agrimpex, znany producent włóknin i akcesoriów do ochrony roślin, oraz Stihl, oferujący wysokiej klasy sprzęt do pielęgnacji terenów zielonych. Na stoiskach można było nie tylko uzyskać fachowe porady, ale również zakupić niezbędne produkty do ogrodu czy gospodarstwa. Dodatkową atrakcją była możliwość zobaczenia z bliska wielu urządzeń i produktów do pielęgnacji ogrodu co cieszyło się dużym zainteresowaniem zarówno wśród profesjonalistów, jak i hobbystów.

10. edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych była pełna smaków, zapachów, barw i inspiracji. Uczestnicy wyjechali bogatsi o nowe doświadczenia, wiedzę, pomysły i doznania zmysłowe. Najbliższa okazja do posmakowania kwiatowych napojów i dań w Dobrzycy już za rok!

Zdjęcia: archiwum organizatora




















Anna Pawliczko
Anna Pawliczko

Przez 18 lat redaktorka prowadząca fachowych czasopism florystycznych („Katalog Florysty”, „Florysta”, „Kwiaty do Ślubu”, „Ślubne wiązanki i dekoracje” oraz „Florystyka Funeralna”). Autorka kilku tys. artykułów i wywiadów. Pełne bio.

Powiązane artykuły

  • kulinarny festiwal kwiatów jadalnych 2024 kwiaty jadalne ogrody Hortulus Spectabilis Dobrzyca (8)
    Święto kwiatożerców [NASZ PATRONAT]
  • DSC_4250_xs
    Kwiaty jadalne... podano na Monte Fiori [NASZ PATRONAT]
  • Drugi rozdział marzeń, czyli Ogrody Hortulus Spectabilis
    Drugi rozdział marzeń, czyli Ogrody Hortulus Spectabilis
  • Festiwal kwiatów jadalnych kwiaty jadalne (18)
    „Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze” [NASZ PATRONAT]
  • II KFKJ_2017 (38)_kwiaty jadalne
    Suszyć, smażyć, kandyzować, czyli rzecz o kwiatach jadalnych

Reklama

© 2025 Portal florystyczny Zakochaniwkwiatach.pl. Florystyka, kwiaty, rośliny, ogród
Ta strona wykorzystuje technologię plików cookie (tzw. ciasteczek). Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.